Poffertjes, a holland mini palacsinta

2021.03.09.

Poffertjes, a holland mini palacsinta

0 Comments

Azt kell tudni a családomról, hogy nagyon nagy palacsinta rajongók és az édes reggelik hívei vagyunk. Az édes reggelik közül a zabkása viszi a prímet, de nálunk szinte minden héten készül valamilyen palacsinta reggelire, uzsonnára, vagy csak desszertként: sima palacsinta, amerikai palacsinta (számtalan variációban), holland palacsinta vagy gofri.

Az egyik unokahúgom, aki Hollandiában él, ismertetett meg a holland mini palacsintával. Ő gyakran készíti ezt a kisfiainak, akik imádják. Mostanra a gyerekek és én is nagy rajongók lettünk. A férjem nem annyira, neki inkább a banános palacsinta jön be.

A recept, amit unokahúgomtól kaptam sima liszttel és élesztő helyett sütőporral készült. Az is nagyon jól sikerült, annak ellenére, hogy akkor még nem volt poffertjes készítő serpenyőm.

Viszont mozgatta a fantáziámat, hogy mi olyan nagy szám ebben a palacsintában, hiszen majdnem ugyanúgy készül, mint az amerikai palacsinta. Aztán rátaláltam az autentikus receptre, ami szerint a poffertjes hajdinaliszttel és élesztővel készül. Rögtön lázba jöttem, hiszen a hajdina egy szuper élelmiszer, rengeteg értékes tápanyaggal, vitaminnal, és ha ezt el tudom adni a gyerekeimnek palacsinta formában, amit imádnak, akkor nyert ügyem van. Ki is próbáltam, és még jobban bejött, mint unokahúgom receptje. Azóta be is ruháztam egy poffertjes készítő serpenyőre.

A lent megadott mennyiség kb. 75 palacsintához elegendő, egy személynek 8-10 db elegendő, ha kínálunk hozzá gyümölcsöt is. A poffertjest egyébként eredetileg melegen, porcukorral (esetleg fahéjas, kakaós porcukorral) meghintve, vajjal tálalják, de nagyon jól működik kevés porcukorral, gyümölccsel, isteni még mogyorókrémmel és lekvárral is.

Hozzávalók kb. 75 db palacsintához

  • 150 g finomliszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 350 ml zsíros tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 nagyobb tojás
  • 1 csomag szárított élesztő, vagy 25 g friss élesztő
  • csipetnyi só
  • vaj a sütéshez
  • porcukor és gyümölcs, mogyorókrém, lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a szárított élesztőt, és összekeverjük, félretesszük. (Ha friss élesztőt használunk, az élesztőt elmorzsoljuk egy kevés tejjel, amibe belekeverjük a cukrot is, és így felfuttatjuk.)

Egy nagyobb tálban kikeverjük a tojást a cukorral és a langyos, legalábbis nem hűtőhideg tejjel, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük az élesztős lisztet.

A tálat lefedjük, majd a konyhapulton pihentetjük 1-1,5 órát, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Ha reggelire készítjük, a tésztát előző este bekeverjük, és hűtőbe tesszük.

A pihentetés után vagy másnap reggel belekeverjük a tésztába a sót (azért csak ekkor, hogy nehogy kárt tegyen az élesztő gombákban). Ezután a tésztát áttöltjük egy műanyag szósznyomó palackba (én előtte egy mérőkancsóba szoktam tölteni a tésztát, abból könnyebb megtölteni a szósznyomó palackot). A szósznyomó palack konyhai cikkeket áruló üzletekben olcsón beszerezhető, akár online is, de ha nincs szósznyomó palack, és nem is szeretnél beruházni egyre, akkor bőven megteszi egy kiürült, tisztára mosott ketchupos/mustáros/majonézes tubus.

Forrósítsunk fel egy hagyományos vagy egy poffertjes sütő serpenyőt, amelybe kevés vajat teszünk. A tésztából kb. 3-4 cm átmérőjű halmokat nyomjunk a serpenyőbe, és közepes lángon addig süssük az egyik oldalát, amíg buborékok jelennek meg a tésztán. Ezt követően fordítsuk meg őket (ezt a legegyszerűbb egy hurkapálcával kivitelezni), majd a másik oldalt is süssük 1-2 percig, amíg mindegyik oldala arany barna nem lesz.

Legjobb melegen fogyasztani.

 



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük