Vas serpenyők beavatása és karbantartása

2021.03.09.

Vas serpenyők beavatása és karbantartása

0 Comments

Ha már az első receptes bejegyzésem egy palacsinta lett, gondoltam írok egy pár gondolatot a vas serpenyőkről.

Miért pont vas serpenyő?

Nálam nagyon hosszú folyamat volt, mire rászántam magam vas serpenyő, főként vas palacsinta sütő vásárlására. Egyrészt mert macerásnak gondoltam a tisztítását, tárolását, stb., másrészt mert nagyon nehezek.

Azt már említettem, hogy imádom a palacsintát, de nemcsak enni, hanem készíteni is. Imádtam a teflon bevonatos serpenyőimet, palacsinta sütőimet, viszont akárhogy is vigyáztam rájuk (nem hevítettem túl, nem nyúltam bele fém eszközzel, puha szivaccsal tisztítottam, tárolásnál serpenyővédő filcet tettem közéjük), mégis valahogy megsérültek és onnantól kezdve nem volt visszaút. Pedig nem is a legolcsóbb teflon serpenyők voltak, jó nem is a csúcs kategória, de azért meglepő volt, hogy ennek ellenére milyen gyorsan tönkrementek. Ha már van egy kis karcolás a teflon serpenyőn, akkor már nem érdemes használni. A teflonbevonatnak teljesen épnek kell lennie a biztonságos használathoz, hiszen a bevonat gyártása során perfluoroktánsavat használnak, amely szennyeződésként marad a kész teflonban, és amiről bebizonyosodott, hogy rákkeltő.

Végül tehát elkezdtem alternatívákat keresni a teflon serpenyőre. A kerámia bevonatos serpenyő nekem nem vált be, egyet kaptam ajándékba, amit sajnos nagyon gyorsan sikerült tönkre tennem.

Ami bevált, az a rozsdamentes acél serpenyő, amiből a vas serpenyőhöz hasonlóan használat közben nem oldódik ki semmi. Ebből érdemes vastagabb talpú modellt választani, hogy ne égjen oda benne az étel. Ami ennek is hátránya, hogy nehéz, és arra fel kell készülni, hogy kissé beleragadhat az étel, pl. rántotta, de ha használat után beáztatjuk, utána könnyedén megtisztítható.

Végül rászántam magam vas serpenyő vásárlására, és egyáltalán nem bántam meg. Ugyanolyan recept szerint készült palacsinta sokkal finomabbra sült a vas serpenyőben, mint a bevonatos serpenyőben. Ráadásul a vas természetes anyag, a belőle készült serpenyő újrahasznosítható, bár egy jó vas serpenyő megfelelő gondoskodással örök darab.

Beavatás

Vásárlást követően, első használat előtt a vas serpenyőket be kell avatni, ki kell égetni. A beavatás során egy filmréteget égetünk a vas felületére, ami majd megvédi az ételeket a leégéstől. Minél többet használjuk a vas serpenyőt, annál patinásabb (feketébb) lesz, aminek köszönhetően az ételek nem tapadnak le benne.

A mai modern vas serpenyők beavatása viszonylag egyszerű. Én de Buyer serpenyőket vásároltam, amelyeket a gyártó a sérülések megelőzése érdekében méhviasszal vont be, ezért első lépésként a méhviaszt kell eltávolítani a serpenyőkről. Ehhez folyó forró víz alatt egy puha szivaccsal alaposan át kell dörzsölni a serpenyőt. Ezt követően egy puha nem szöszölős konyharuhával vagy papírtörlővel alaposan szárazra kell törölni a serpenyőt.

Ezután jöhet a beavatás. Ehhez magas hőmérsékletre hevíthető olajat öntünk a serpenyőbe, annyit, ami éppen bevonja a serpenyő alját (1 mm), majd addig hevítjük, amíg az olaj füstölni nem kezd. Ezt követően óvatosan áttöltjük az olajat egy edénybe, a serpenyőt pedig papírtörlővel szárazra töröljük.

Minél többször használjuk a serpenyőt, minél sötétebb lesz, annál jobb lesz a természetes tapadásmentes tulajdonsága. Amit még fontos megemlíteni a későbbi használatot illetően, hogy a vas serpenyőt nem szabad zsiradék nélkül hevíteni.

Tisztítás

Használat után forró vízzel és egy puha (nem dörzsis) szivaccsal, mosogatószer nélkül (!) megtisztítjuk a serpenyőt, szárazra töröljük, majd papírtörlő segítségével kiolajozzuk. Száraz helyen tároljuk.

Időszakosan szükség lehet a vas serpenyő alaposabb tisztítására. Ehhez a serpenyőben konyhasót hevítünk 1,5 percig, majd papírtörlővel kitöröljük, végül kiolajozzuk. A konyhasó segít eltávolítani a maradványokat és a kellemetlen szagokat a serpenyőből.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük