Ecetes tisztító és fekete szappan spray

2021.03.11.

Ecetes tisztító és fekete szappan spray

0 Comments

A hulladékcsökkentés, a zero waste életmód manapság nagyon nagy népszerűségnek örvend, bár a járvány kitörésével mintha ez egy kicsit háttérbe szorult volna. Legalábbis a mi háztartásunkban biztosan, hiszen amit lehet házhoz rendelünk, így az otthonunkba beérkező csomagolóanyag mennyisége óriási. Na meg persze egy-egy betegségnél, azért előkerülnek az aranytartalékok a klasszikus fertőtlenítő kendőkből is.

Egyébként is, ami a hulladékcsökkentést illeti, a mi háztartásunkat egy hibrid háztartásnak mondanám. Vannak dolgok, amik rögtön beváltak, vannak, amik többszöri próbálkozásra sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és persze vannak olyan dolgok is, amiket lustaságból vagy idő hiányában még nem sikerült tesztelni, vagy „kényelemből” meg sem próbálkoztunk vele.

Most két olyan otthon, pillanatok alatt elkészíthető, környezetbarát tisztítószert szeretnék veletek megosztani, ami tényleg nagyon bevált: az ecetes tisztító és a fekete szappan spray. Kb. két éve, amikor komolyabban elkezdtem a hulladékcsökkentéssel foglalkozni, már szinte a legelsők között volt e két tisztítószernek a bevezetése az otthonunkban. Elkészítésükhöz a recepteket Zsebibogyó Youtube csatornáján találtam. Ez a két tisztítószer nemcsak, hogy nagyon bevált, de rengeteg bolti háztartási tisztítószert helyettesít.

Ecetes tisztító:

Az ecetes tisztítót használom a konyhában a mosogató tisztítására, vízkőmentesítésére, a hűtő tisztítására, valamint a fürdőszobában gyakorlatilag mindenre: csempe, mosdókagyló, csaptelepek, zuhanyzó, kád, sőt még a WC tisztítására is, bár a WC belső részéhez még leginkább WC gélt használok, de próbálkoztam már WC bomba készítésével is, ennek használatakor a WC belső részét szintén az ecetes tisztítóval fújtam be.

Az ecetes tisztító készítése nagyon egyszerű: 2 rész hideg vízhez 1 rész ecetet adunk, (pl. 5 dl vízhez 2,5 dl ecetet), majd csepegtetünk bele 100% tisztaságú természetes illóolajat. Én 5 csepp teafa olajat, és 10-10 csepp citrom és borsmenta illóolajat szoktam hozzáadni. A teafa olaj hatásos a vírusok és baktériumokkal szemben, a citrom és a borsmenta is fertőtlenítő hatású, az illatuk pedig egyszerűen remek, még a bántó ecet szagot is elnyomják.

Ha elkészültünk a keverékkel, szórófejes flakonba töltjük, ami lehet akár egy kiürült, tisztára mosott tisztítószeres flakon is, de ha tényleg beválik a szer, és hosszútávon használod, érdemes lehet beruházni egy szórófejjel ellátott üveg edényre.

Az ecetes tisztító használatakor használjunk gumikesztyűt, és figyeljünk rá, hogy közvetlenül ne lélegezzük be, jól szellőző helyiségben alkalmazzuk! Egyrészt az ecet mégiscsak egy sav, maró anyag, másrészt az illóolajok az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki. A citrom illóolaj ráadásul fényérzékenyít is. Tehát a lényeg, hogy attól függetlenül, hogy egy tisztítószer környezetbarát, természetesen lebomló, nem biztos, hogy ember-/bőrbarát is, fontos, hogy körültekintően alkalmazzuk!

Fekete szappan spray:

A fekete szappan spray is nagyon sokoldalú, gyakorlatilag minden olyan felületre használható, amire az ecet a maró tulajdonsága miatt nem opció. Nekem nagyon bevált a konyhai felületek (étkezőasztal, konyhapult, főzőlap, szagelszívó, konyhabútor) tisztán tartására, hiszen a fekete szappan remek zsíroldó tulajdonsággal rendelkezik, de ezt használom a fa ajtók, bútorok, fürdőszobabútor tisztítására is, valamint a bőr kanapéra is bevethető.

A fekete szappan spray elkészítése is nagyon egyszerű: 500 ml meleg vízhez 2 csapott evőkanál fekete szappan koncentrátumot adunk, összekeverjük, és szórófejes flakonba töltjük. Ha esetleg a fürdőszobában is szeretnéd használni ezt a tisztítószert, akkor érdemes lehet ehhez is fertőtlenítő hatású illóolajokat adni.

Az általam használt fekete szappan koncentrátum, és a szórófejes barna üvegek a pauza.hu-ról szerezhetők be.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük